Vad kan jag göra om jag blir kränkt på en community?

Råkar du ut för en kränkning på en community så är det viktigt att du sparar exakt allting som skrivs, sägs eller de bilder eller videoklipp som ligger uppe på dig. Chattkonversationer kan sparas genom så kallade skärmdumpar (prt sc) som man sedan klistrar i i till exempel programmet paint.
Detta för att har man raderat allting så har man heller inga bevis för att det har hänt.

Skulle man ändå ha råkat radera sakerna så kan man tänka på att väldigt många communitys sparar allting som görs på den communityn, varenda litet ord, varenda forumsinlägg, varenda chattkonversation (även privata) varenda bild, privata meddelanden etc. Detta bla för att det i väldigt många länder är populärt att stämma företag, organisationer m.m och har man sparat allting och någon försöker lura en så är det väldigt lätt att gå tillbaka i historiken och visa upp att såhär och såhär var det faktiskt som skedde. Man håller sig själv bakom ryggen.

Även om många communitys sparar allting så kan det vara svårt att för mig som privatperson få ut informationen från communityn då de inte har en skyldighet att lämna ut det såvida man inte gör en polisanmälan och brottet som någon brutit mot ger fängelse i minst två år.

Vad kan jag göra om jag blir kränkt på MSN eller annan messengertjänst?

Om du får hotfulla meddelanden eller kommentarer på MSN så är det första steget alltid att spara alla konversationerna. Detta kan göras genom en inställning i MSN där det finns en funktion där man kan spara alla dialoger i en särskild mapp. Skulle man inte ha klickat i detta på MSN så går det lika bra att spara konversationen via en skärmdump. Blockera sedan personerna ifråga.

Tänk på att det bästa sättet att skydda sig mot sånt här är dels bara adda personer som man med 110% säkerhet vet vilka det är samt att ignorera dumma meddelanden. Om man struntar i dem som beter sig på ett dåligt sätt så slutar de oftast förr eller senare.

1: För att spara konversationer
– Logga in på ditt msn konto
– Klicka på verktyg
– Alternativ
– Meddelanden
-Meddelandehistorik
Klicka i rutan ”Behåll automatiskt en historik med mina konversationer”
Obs, Håll reda på i vilken mapp du sparar dem

2: Att blockera någon på Msn
-Högerklicka på kontakten
-Välj blockera

3: Tänkt på vilka personer du godkänner när någon bjuder in dem i ett samtal med dig

Vad kan jag göra om jag blir kränkt via SMS/MMS?  

Får man konstiga meddelanden, hot, äckliga bilder m.m via mobiltelefonen så är det som alltid viktigt att spara exakt allting. Är det ett anonymt nummer som tillhör betaltjänster så kan man försöka att googla telefonnumret för att få reda på vilket företag det är skickat ifrån.
Återigen, ett hot är ett hot och går att polisanmäla trots att det sker via mobiltelefonen i form att text 

Får man snuskiga bilder på andra personer via tex mms så kallas det för sexuellt ofredande vilket innebär att det är en brottslig handling att skicka över en bild på sig själv i tex underkläder till någon som inte vill ha den

Vad kan jag göra om jag har en vän som blir kränkt?

Tänk på att om man själv försöker lösa en infekterad konflikt å ens väns vägar så finns alltid risken att den andre personens kompisar även de lägger sig i. Konflikten kan då eskalera (bli större) och bli värre än det var från början 

1: Kontakta sidan där kränkningarna utspelar sig
Det kan vara till exempel via mejl där du beskriver vad som hänt och vilka det är som inte beter sig på ett sätt som är okej. Bifoga även länkar till konversationer, inlägg i gästböcker eller där bilder finns för att ha styrka det som du skriver. 

2: Stötta din kamrat och fråga ifall denne vill att du ska vara där när datorn används.
De flesta av de som tillhör en community eller nätverk blir förr eller senare drabbad av något som de kan uppfatta som en kränkning. Människor som trakasserar andra kan göra det helt utan anledning i många fall. Nätet kan till en början vara relativt anonymt och många säger därför saker utan att tänka sig för eller så vågar de kanske bli lite mer ”kaxiga” när de sitter bakom datorn. 

3: Gör vuxna i närheten uppmärksamma på vad det är som händer
Väldigt ofta är det så att vuxna inte vet om vad det är som händer på populära ungdomssajter. Vet man inte om så kan man heller inte hjälpa till. Därför är det viktigt att prata med till exempel ens egna föräldrar, lärare, kompisens föräldrar eller kanske idrottsledare eller andra vuxna som kan tänkas hjälpa till. Berätta för dem vad som har hänt och be om råd